Sunday, June 22, 2008

Kasihnya atok dan nenek pada cucu!...




Balik dari kerja hari Juma’at tu, bibik mengejutkan nekcun lagi dengan cerita pasal cucu nekcun yang sorang ni pulak demam. Nasib baiklah emaknya seorang doctor jadi bila bibik beritahu ajer yang badan anaknya panas dan batuk-batuk, terus ajer dia balik bawa ubat yang sepatutnya. Syukur Alhamdulillah….

Hujung minggu ni nekcun ingat nak pergi ‘buat badan’ kat spa kerana minggu depan nekcun nak jalan jauh, tetapi bila tengok cucu kesayangan sorang ni tak berapa sehat, tak sampai hati pulak nekcun nak biar dia dok dengan bibik sebab emaknya kena ‘on-call’. Jadi nekcun doklah rumah jaga ‘intan payung’ nekcun nih…

Atok kata: “Hah… cucu tu deman sebab menjangkit ngan awak lah tuh?”
Nekcun jawab: “Mana pulak?”
Atok balas: “Kan dua tiga hari lepas awak deman ngan batuk, la ni dia pulak yang demam ngan batuk, tak sama ke tuh? Menjangkit penyakit awak lah tuh!”
Nekcun protes: “ Habis kalau menjangkit, apasal pulak? Kan dah makan ubat”
Atok balas lagi: “Jadi, awak tak bolehlah pelok-pelok budak tu!… kalau nak cepat baik, awak kena pelok atok dia sekali… atau bagi atok sajer pelok dia!..”
Nekcun: “ Huh!… cemburulah tuh bila cucu rapat kat saya ajer!…”

Sampai pagi ni, nekcun tidor ngan cucu sebab dia tak mahu ikut emak dia… merajuk agaknya! Biasalah budak-budak merajuk kalau badan tak sehat!…kesihan pulak nekcun tengok atok tidor kat penjuru katil sajer sebab cucu dah tidor sebelah nekcun!…

Memang seronok kalau dah ada cucu nih!… tapi atok pun nekcun kena jaga juga! Tak apalah... lagi tiga hari nekcun ngan atok nak jalan jauh, jadi atok beri chance pada nekcun nak puas-puas manjakan cucu, intan payung nekcun tuh!…

2 comments:

© EM Muhammad said...

Assalamualaikum Nekcun... tajuk entri sepatutnya, Kasihnya Atok Kepada Nenek... ngeh ngeh ngeh. Demam-demam pun, si kecil tu comel. Geram aku. OD doakan semoga Atok dan Nekcun selamat tiba ke Tanah Suci, selamat menunaikan umrah dan selamat kembali ke tanah air. Amin. Can't wait to see you again (not literally, unfortunately).

Nek Cun said...

Mualaikumsalam OD... ingat nak buat gak tajuk camtu, tapi malu lak kalo orang ingat kita mengada-ngada lak... Yes... teringin sangat nak jumpa OD (real person). Kabor-kabor lah kalau cuti balik ke M'sia tuh... leh arrange perjumpaaan ngan kekawan sume...