Sunday, May 19, 2013

Ugama Islam yang diwarisi atau dianuti?

Alhamdulillah... Nekcun rasa amat bersyukur kepada ALLAH bila ada beberapa sahabat2 dan peminat2 novel yang memberi komen2 positif terhadap novel terbaharu Nekcun yang bertajuk SEINDAH TAKDIR CINTA. Beberapa komen tersebut seperti:-

"Kak, novel akak ni betul2 mendera saya kerana menyebabkan saya menangis teresak2... buat saya insaf!..."

"Kak, novel akak tu buat saya teringin sangat nak menjadi Mia Karmila... membawa ibu dan bapa saya ke syurga ALLAH..."

"Kak, Seindah Takdir Cinta benar-benar menyedarkan saya betapa indahnya cinta suami saya terhadap kami sekeluarga selama ini apabila dia sering menjadi Imam di rumah kami..."

"Kak, saya setuju betul dengan apa yang akak kongsikan dalam novel tu... kekadang tu, bila ibu bapa jahil, ALLAH akan hantar seseorang dalam keluarga kita sekiranya ALLAH memilih kita untuk mendapat hidayahNYA kerana bukan semua orang akan dapat hidayah ALLAH... citer novel akak tu, memang telah berlaku pada keluarga saya!... Sebab tulah saya menangis bagai nak rak bila baca novel akak tu..."

Begitulah beberapa komen2 yang Nekcun rasa amat positif dan memberangsangkan yang Nekcun telah terima dari pembaca2 yang telah membaca SEINDAH TAKDIR CINTA. Syukur Alhamdulillah kerana niat Nekcun untuk berkongsi ilmu dengan pembaca2 telah diperkenankan ALLAH.

Memang secara dasarnya, semasa Nekcun mula2 menulis manuskrip STC tu dulu, niat Nekcun adalah untuk berkongsi sedikit ilmu yang ALLAH telah anugerahkan pada Nekcun dan juga sedikit pengalaman yang Nekcun harapkan dapat memberi kesedaran kepada kita sesama insan muslimin & muslimat yang mungkin telah terlalai dan tidak kurang juga yang  telah tersasar jauh dari mensyukuri dan menghargai nikmat-nikmat yang ALLAH telah berikan kepada kita semasa hidup di dunia ini untuk kembali mencari keredhaan ALLAH  sementara ALLAH masih memberi kita peluang untuk bernafas.

Terus terang Nekcun katakan, Nekcun bukanlah seorang yang warak, jauh sekali seorang yang pakar dalam ilmu hukum hakam ugama Islam.Tetapi menyedari betapa besarnya kasih sayang ALLAH pada Nekcun sekeluarga telah mendorong Nekcun untuk berkongsi ilmu yang sedikit itu dengan semua sesama insan demi tanggungjawab Nekcun sebagai salah seorang Islam yang telah ALLAH beri peluang hidup di dunia yang fana ini di dalam usaha menegakkan Kalimah ALLAH dengan cara yang termampu Nekcun lakukan iaitu melalui penulisan novel.

Bagi Nekcun, adalah wajib bagi kita Umat Islam berjihad di dalam menegakkan Ugama yang syumul ini dalam apa juga bentuk sumbangan yang termampu oleh kita di dalam mencari keredhaanNYA. Nekcun masih ingat ada seorang Ustaz berkata, berjihad ke jalan ALLAH tidak semestinya perlu pergi berperang sahaja, tetapi berusaha menyampaikan apa yang diperintahkan oleh ALLAH kepada manusia lain melalui apa juga sumbangan yang termampu kita lakukan juga adalah merupakan sebahagian dari jihad. 

Oleh sebab itu jugalah telah mendorong nekcun menghasilkan SEINDAH TAKDIR CINTA yang nekcun harapkan dapat menyuntik, kalau tidak sepenuhnya pun, sedikit kesedaran dan keinsafan kepada semua insan betapa mustahaknya kita mencari keredhaan ALLAH demi kebahgiaan & kesejahteraan hidup di dunia juga di akhirat kelak. Marilah kita semua menjadi insan-insan yang sentiasa bertekad menjadikan Islam sebagai Ugama yang wajib dianuti dan bukan sekadar ugama yang diwarisi.

Sesungguhnya setiap yang hidup itu pasti mati walau bagaimana pun dia berkuasa ketika hidup di dunia ini. Dan sesungguhnya ALLAH telah menjanjikan pembalasan yang seadil-adilnya ketika di akhirat kelak ke atas setiap perbuatan kita ketika di dunia ini. Maka akan beruntunglah bagi sesiapa yang beriman dan bertakwa kepada ALLAH serta sentiasa mencari keredhaanNYA semasa hidupnya. Dan amat malanglah bagi sesiapa yang mengengkari perintahNYA ketika diberi peluang hidup di dunia ini kerana ALLAH tidak pernah memungkiri janji. 

Oleh itu janganlah jadikan Islam hanya sebagai ugama yang diwarisi tetapi adalah ugama yang perlu dianuti  dan dipatuhi untuk kita mendapat keredhaan dan kerahmatan ALLAH di dunia dan juga di akhirat kelak.... Wallahualam... 

1 comment:

maza said...

Islam utk ditaati dan didalami.. tak gitew.. hehehe

setuju!