Friday, May 22, 2009

Bibik oh bibik!...



Mesyuarat, taklimat, ceramah dan sessi temuduga silih berganti tanpa henti memerlukan perhatian dan kehadiran nekcun sepanjang minggu ini… amat meletihkan!...

Bibik pula sudah mula cuti panjang, balik ke Yogjakarta selama sebulan setengah mulai hari ini. (Memang setiap 2 tahun sekali nekcun beri dia cuti panjang, balik kampong). Huh!... kerja rumah yang menanti pulak agak menyenakkan!... (Itulah susahnya kerana selama ini semua bibik yang uruskan!...) Rasa tak sabar nak tunggu bibik balik semula ke sini…

Takut teratak nekcun ni akan penuh sawang pulak nanti… tak sempat nak bersihkan!... janganlah kekawan tak mahu singgah pulak bila dah bersawang… lagi sedih nekcun nanti!...

Huhuhuhukkk….

13 comments:

Abang Long said...

BERTENANG Wahai Nekcun sayang.

Yang penting buat satu persatu.

Bila bibik tiada, baru rasa kehilangan.

Sudah berapa lama bibik itu berkhidmat dengan Nekcun ?

chekdenoor said...

Bibik balek kampung...ukhuksss..... sure penat kan nekcun..... Kalau chekdee...part yang paling tak suka buat ialah bersihkan toilet dan gosok kain........ kita dah lama manja...so..badan ni memang mengada sikit..kan gitu..... Tapi masa dulu....masa muda belia....bibik tak ada... semua pun kita buat...cuma bila dah terada bibik... sure terasa bahananya bila bibik balik kampung......

Kalau rumah nekcun dekat...boleh chekdee rekemenkan bibik chekdee keje partime hari minggu kerumah nekcun...hehehehe

Muhammad Sayyid bin A Rahman said...

hehe..kesian nekcun...

maza said...

hmm bulan depan maza free..

boleh ler tolong nekcun..

serk sepahkan rumah kat shah alam tu lagi.. wakakakkaa


relaks nekcun, fungsi utama nekcun ke atas rumah tangga sudah dikembalikan tanpa pembantu.. hehehe

tentu atok bangga nekcun kerjakan semuanya setelah lama tersadai dibiarkan si bibik mengurusin semua kerja2 rumah itu.. kan nek kan.. hehehhe

maza: kekadang dia angau gak! huhuhu

fatimah said...

Assalamualaikum Kam
Masa bibik cuti, kita pun cuti juga. Full time duduk rumah...

Mak Su said...

pelan - pelan.. :)

boleh handle tu, insyallah

maza said...

uiks! mano lak si nekcun nie?

Dah domam ko.. aik! baru ilang bibik dah domam...ishk ishk ishk.. kesiann...

hehehe

arsaili said...

salam nek cun..sure sibuk ni ye bibik tade ehehe

kayteeze said...

Err......nekcun ambil cuti laa..... tenangkan diri.......

Jangan difkirkan sangat soal bibik dan urusan rumah tu.....

izman said...

esekali buat sendiri seronok juga barangkali ye nekcun?

Nek Cun said...

Salam Adinda Long, memang nekcun pun 'cool' ajer untuk nak baut semua tu... buatlah mana yang terlarat sajer... hehehe... bibik nekcun tu dah lama ngan nekcun, dah hampir 7 tahun... so far dialah bibik yang paling lama selama ini. Yang lain-lain hanya 4 atau 5 tahun jer... (Iyalah...nekcun pun baru ada pengalaman 3 orang bibik jer!...)

----

Chekdee, hai... samalah kita!... nekcun memang malas sangat tang basuh baju dan gosok baju tuh... sekarang ni, bila bibik cuti, nekcun hanter jer kat laundry dekat umah tuh... pasal cuci toilet tu, nekcun dah engage yang 'weekend' maid for these 5 weeks. Cumanya... tang basuh pinggan mangkok dan kemas periuk belanga bila lepas masaklah yang agak penat sikit... hehehe...

----

Sayyid... huhuhuhuk... sedih ni, sebab keletihan sebab kena siram pokok bunga plak tiap-tiap hari... kalau tak kesihan plak pokok bunga tu kering nanti...

-----

Maza, walaupun masa ada bibik, tidaklah semua nekcun serah kat dia... tang uruskan bersihkan rumah, toilets, cuci pinggan mangkok, kain baju dan jaga pokok2 kat halaman jer nekcun suruh dia... yang lain, masih 'under control'... hehehe...

----

Salam Timah... memang pun, bila bibik cuti, selalunya kami pun ikut cuti gak... Ni lah baru balik dari cuti sebab ikut hantar bibik sampai Yogjakarta!... hehehe...

Nek Cun said...

Salam Su, terima kasih kerna sudi gak singgah walaunpun teratak nekcun ni tak sempat nak berkemas lagi... hehehe...

----

arsaili, memang nekcun agak sibuk banyak, bukan sikit! bila bibik cuti nih... hehehe... semua nak kena buat bila balik dari kerja, jadi nak menekan tetikus pun dah tak ada masa... hehehehe...

----

Tie... betul!... memang Tie amat memahami nekcun!... sebenarnya kami sekeluarga pun ikut bercuti menghantar bibik sampai ke Yogjakarta... hehehe...

----

Izman, sesekali tak memanglah seronok, tapi kalau dah sebulan lebih, letih oooiii... hehehe...

maza said...

cit! rupa2nya mengambil kesempatan dan bercuit ke yogjakarta. huhuu

patut ler besawang kat sini...

huhuhu