Friday, August 13, 2010

Bagaimana kita akan dapat bertemunya?...

"Carilah Lailatul Qadar di sepanjang Ramadhan Al-Mubarak!"
Semalam ustaz ada memberi beberapa cara untuk kita mencari Lailatul Qadar, kerana bukan semua orang boleh bertemu dengan Lailatul Qadar. Hanya orang-orang yang mendapat keredhaan Allah sahaja yang berpeluang bertemu dengan Lailatul Qadar.
Untuk mencari Lailatul Qadar kita perlulah:-
1) Hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan Allah & meninggalkan larangan Allah sepanjang masa, lebih-lebih lagi sejak dari awal Ramadhan sehingga ke akhirnya, terutamanya keperluan menjaga solat, iaitu solat wajib dan solat-solat sunat.
2) Sentiasa mengasehi orang lain kerana Allah amat mengasehi orang-orang yang teguh ukhwahnya sesama insan (tidak memutuskan siratulrahim) dan hanya orang yang dikasehi Allah sahaja yang akan dapat bertemu Lailatul Qadar.
3) Bersihkan harta dunia yang kita ada dengan berzakat dan memperbanyakkan bersedekah dengan ikhlas.
4) Bersihkan diri daripada dosa-dosa dengan memperbanyakkan bertaubat dan berdo'a serta bermunajat kepada Allah. InsyaAllah, mustajab do'a-do'a orang yang sedang berpuasa sehingga waktu berbuka dan masa yang paling mustajab berdo'a adalah ketika hampir berbuka puasa.
5) Berdo'a dengan penuh semangat, ikhlas dan sepenuh hati. Memohon kepada Allah supaya kita dipertemukan dengan Lailatul Qadar.
6) Berdo'a untuk kebaikkan kedua ibu bapa (termasuk ibu bapa mertua untuk siapa yang telah berkahwin) kerana Allah hanya akan memberi keredhaan kepada hamba-hambanya apabila hambanya itu mendapat keredhaan ibu bapanya. Apabila ibu bapa mendapat do'a anak-anaknya, maka mereka juga (dari dalam kubur bagi yang sudah meninggal) akan mendo'akan agar anak-anaknya di dunia akan dapat bertemu dengan Lailatul Qadar.
Adalah diberitahu bahawa kita akan hanya bertemu Lailatul Qadar dalam pada masa kita beribadah. Maka sebab itulah digalakkan agar kita berikhtiqaf di masjid-masjid terutamanya pada 10 malam terakhir Ramadhan.
Sesungguhnya adalah amat beruntung bagi orang-orang Muslim yang dapat bertemu dengan Lailatul Qadar... Semoga kita termasuk ke dalam gulungan orang-orang yang beruntung itu!.. InsyaAllah...

5 comments:

maza said...

malam ni qaimulail di adakan di masjid kota damansara.... JOM!

heheheh

noorlara said...

Insyaallah bebanyak doa dan amal ibadat dipertambah di bulan yang mulia sape tahu tahun ini kita kan berjumpa Lailatul Kadar. Cuma sedihnya kita org perempuan semedang puasa dan sembahyang sunat terawih tak cukup.

Tie said...

Salam Nekcun, selamat menjalani ibadah puasa.

Pernah sekali Tie terlalu inginkan untuk berjumpa dengan lailatulQadar, sampai termimpi-mimpi. Bukan minta jadi kaya, tapi minta agar penyakit anak Tie tu sembuh.... Bila sedar, subuh tu berpeluh satu badan.

izman said...

beruntungnya jika dapat bertemu malam lailatul qadar ni.

noorlara said...

Mudah mudahan kita anatara yg terpilih menemuinya. Terima kasih atas panduan tu.