Monday, February 9, 2009

Ada-ada sajer 'surprise' nya!...

Hari Sabtu baru ni nekcun ngan atok bawa kontraktor untuk tengok rumah baru kami di SA. Bukan aper… sajer nak tengok boleh tak tambah sikit-sikit kat ruang dapor tuh…

“Buat dapor bukan main lagi… dapor basah dan kering sume ada… dah tu cooker dan oven sampai dua tiga… periuk belanga sampai penuh kabinet, tapi bila masa nak makan, dok ajak ke restoran gak!…” selalu gak telinga nekcun berdesing bila atuk perli camtu sekarang ni.
Jadi untuk rumah baru ni, nekcun nak buat simple ajer!… Tapi tak tahulah, bila agaknya boleh siap. Bukannya aper… nekcun pun terasa berbelah bagi ajer nak buat renovation dapor hebat-hebat sangat, takut jadi macam rumah sekarang nih… buat perhiasan ajer!… hehehe… sebab nekcun ni bukanlah orang yang rajin ke dapor!.. (malu plak!…hehehe…)

Masa nekcun sibuk tunjuk kontraktor ruang dapor yang hendak ditambah sana sini, rupanya atok senyap-senyap pulak suruh kontraktor buat kolam ikan kat luar rumah. Masa bila dia suruh pun nekcun tak tahu, cuma bila kontraktor beri quotation barulah nekcun tahu…

“Oh!… saya tambah dapor, abang perli ya? Ni yang nak buat kolam ikanlah, air terjunlah!.. tak mengapa pulak!… macamlah abang rajin sangat nak jaga ikan-ikan dan kolam tuh!” nekcun memulangkan paku buah keras pada atok.

“Alah… abang buat ni pun untuk Ayang gak!… untuk tempat Ayang cari ilham bila nak buat novel baru nanti… lagi pun boleh gak anak cucu kita main-main ngan ikan-ikan tu sambil berlari-lari keliling rumah bila depa mai nanti…” jawab atok selamba.
“Eeerrr… abang buat untuk saya ker?…” balas nekcun sambil tersenyum malu sebab tak sangka yang atok juga peka akan minat nekcun di dalam mencari ilham ketika mahu berkarya.

Sebenarnya nekcun pun tak tahu apa perancangan atok yang lain terhadap rumah itu kerana atok ni jenis orang yang tak banyak cakap. Dia suka buat sesuatu senyap-senyap ajer… Atok memang pandai buat ‘surprise’ pada nekcun. Dari mula dia hendak meminang nekcun dulu sampailah perkahwinan kami yang dah lebih 30 tahun ni, atok selalu buat surprise pada nekcun.

Sesungguhnya nekcun amat bersyukur kerana atok begitu prihatin terhadap keperluan nekcun dan semua anak cucunya. Kekadang nekcun rasa menyesal gak bila nekcun berleter pada atok. Tapi… itu biasalah kan?… kalau tidak berleter, bukan perempuanlah namanya!… atok pernah komen nekcun camtu!… hehehe…
Pernah nekcun merajuk bila biji mata atok tidak berkelip ketika melihat wanita sexy. Lalu atok tanya nekcun. “Salah ke abang tengok?”
“Tak lah salah, tapi sampai tak berkelip biji mata tu kenapa?” jawab nekcun memuncung.
“Sepatutnya Ayang bersyukur kerana abang adalah lelaki sejati..” jawabnya selamba.
“Mengapa pulak?” soal nekcun lagi, marah!
“Lelaki yang normal, sudah tentu akan tertarik kepada wanita yang sexy! Dah dia menunjuk depan abang… tak kan abang nak tutup mata pulak!” jawab atok sambil tergelak besar.

Nekcun jadi hilang kata-kata untuk mematahkan jawapan atok! Entahlah… betul ke lelaki normal macam tuh?… Walaupun nekcun tahu yang atok sengaja nak mengusik nekcun tetapi hati nekcun kekadang berdetik juga… adakah itu memang fikrah seorang lelaki? Entahlah… mungkin abe-abe boleh beri jawapan kot!…

9 comments:

Abang Long said...

Memang lelaki suka melihat wanita seksi ! Tidak perlu berselindung dalam memberi jawapan.

Jadi, seksikanlah diri anda bila berdua - duaan dengan suami.

Tie said...

Ha ha....tu dah ada pengakuan!!

Betul tu nekcun....semua lelaki sukakan wanita seksi..itu dah kelemahan mereka..hihi...Dan kita boleh gunanya bila perlu nanti, kah kah....

chekdenoor said...

Salam,

Kontraktor nekcun buat keje ok tak....... dan harganyer pun berpatutan tak??? Kalau ok..boleh kasi no phone dia??Chekdee sedang mengintai-intai kontraktor juga ni... sebab chekdee dah dapat cari rumah baru..... kami beli di villa prima melawati ....insyaallah mei atau jun dah boleh masuk bila semua urusan pembelian selesai.

Alhamdulillah.....pengakuan atok cun tu ikhlas...... hehehe... walau kita tak suka dengar... tapi kena gak bersyukur kerana atok jujur........

Nadine Zuharra said...

mm,kadang2 husband nadine pun jeling2 jgk kat sesape yg pakai sexy..kene cubitlah jwbnye..hehe(tp cubit2 manje je)
biasela tu nekcun,mmg diorang semulajadi mcm tu..kita pesan je camni..
(tgk sekali berdosa..tgk lama2+byk kali lagiiiii berdosa..) : )

p/s:wau,seronoknye nak decorate rumah baru..!

maza said...

kuikuikui....

lelaki yg normal memang akan begitu nekcun... sbb caj positive akan tertarik caj negative...

kalau positive tertarik dgn positive....hahahahah jawabnya talian TM tak berfungsi ler....hahahahahhaa

Nek Cun said...

Adinda Long, Oh!... memang orang lelaki suka yg seksi-seksi yer? Alaaahh... masa muda bolehlah seksi, nanti bila dah tua, mana nak seksi lagi? Semua orang mesti sampai gak zaman tua nya!... masa nekcun muda dulu, seksi gak tapi tak lah tunjuk kat orang!... hehehe...

Tie, dah memang dasar lelaki pantang tengok yang cantik sikit... mereka tak tahu ke yang pompuan pun suka gak tengok lelaki yang 'mancho' jer!... kalau lelaki dah tua, mana ada mancho nya lagi kan?...hehehe... (nekcun selalu suka usik atok camtu...)

Chekdee, kontraktor yang nekcun dapat tu adalah kontraktor Bumiputra Class F. Boleh tahan jugalah harganya...(nekcun tambah lebarkan dapor & bilik bibik 30' x 10'lebih kurang RM53K sahaja) dan atok dah buat comparision ngan beberapa kontraktor lain, nampaknya OK lah harganya, tapi hasilnya belum tentu lagilah... ada juga dia tunjuk bangunan yang dia dah buat tapi dalam gambar jer... mintak2 biarlah kualitinya baik. Nanti kalo nekcun punya dah siap, nekcun beri chekdee nombor phone dia yer!...

Nadine, nekcun pun selalu gak cubit atok, sajer nak dia sedarkan diri yang dia tu dah tua!...hehehe... cubit2 sayang!...

Maza, tak tahu lak nekcun yang positif hanya akan response pada nagetif (hehehe... naif ler konon!...)Betul ke tu? atau sajer memang dah tabiat lelaki tu yang selalu 'miang keladi?'... hehehe...

maza said...

habis la, rahsia lelaki sudah diketahui oleh nekcun...

jaga2 atok... jaga2... karang ada yg kena tu...


hahahhahahaha

arsaili said...

salam...wahhh rumah baru ke nek..bila nak jemput gi house warming eheheh

izman said...

saya rasa betul. fitrah lelaki normal menjeling bila tgk pompuan cantik dan seksi. tapi saya yakin hati suami2 termasuk atok tetap dirumah, pada nekcun sorang je.