Tuesday, June 19, 2012

Sudah Mantapkah Langkahmu?

Dah agak lama betul nekcun tak mengemas teratak nekcun ni... Almaklumlah sejak dua menjak ni nekcun asyik bermusafiran sahaja dengan atok... Alhamdulillah!... banyak kebesaran Allah yang dapat dihayati, banyak urusan yang dapat diselesaikan dan ramai juga kekawan baru dan lama yang dapat ditemui.

Di samping tu, syukur Alhamdulillah juga nekcun kepada yang Maha Esa apabila usaha nekcun untuk menghasilkan sesuatu yang boleh dimanfa'atkan oleh insan lain telah pun berada di pasaran. Dengan izin Allah, nukilan nekcun berbentuk buku motivasi / ilmiah mengenai tip-tips yang boleh diguna pakai oleh calon-calon pencari kerja telah pun diterbitkan oleh Utusan Publication & Distribution (UPND).

Buku ini berkisar dari mula bagaimana seorang calon boleh mencari peluang kerjaya sehinggalah ke tahap bagaimana seseorang tenaga kerja itu boleh membina kerjayanya dengan cemerlang. InsyaAllah ianya amat berguna sebagai panduan kepada calon-calon pencari kerja atau pun fresh graduates.

Tidak dinafikan tip-tips sebegitu boleh juga kita dapati dari majallah2, surat khabar dan juga media2 cetak yang lain. Namun infomasi yang secara details dari A hingga Z amat jarang boleh didapati. Jadi kalau seseorang itu membaca tip-tips itu dari satu2 media dan kemudian tidak menyimpannya, ia mungkin tidak akan mengingatinya apabila diperlukan. Jadi dengan adanya buku yang nekcun hasilkan ini, ia akan memudahkan calon-calon pencari kerja atau pun tenaga kerja sediada atau pun Pengamal Sumber Manusia untuk membuat rujukan pada bila-bila masa. 

Tidak dinafikan juga, mungkin buku sedemikian ada juga terdapat di pasaran tetapi kebanyakkannya adalah dalam Bahasa Inggeris yang agak mahal harganya dan mungkin juga tidak semua calon pencari kerja akan memahami apa yang diterangkan.

Maka dengan niat kerana Allah, demi membantu anak bangsaku yang sering ketinggalan di dalam membina kerjaya cemerlang, saya mengambil keputusan untuk melahirkan buku ini untuk berkongsi segala pengalaman dan pengetahuan saya selama menjadi Pengamal Sumber Manusia yang khususnya kepada Pengurusan Perjawatan.

Semoga dengan lahirnya buku ini dapatlah ianya dimanfa'atkan oleh semua anak bangsa ku untuk melengkapkan diri setanding dengan calon-calon lain di dalam merebut peluang kerjaya yang dicita-citakan. InsyaALLAH...

Semoga ALLAH akan sentiasa memberkati usaha murni kita semua di dalam memperkasakan Ukhwah Islam melalui kerjaya yang cemerlang. InsyaALLAH...

2 comments:

maza said...

err. belum lagi..

hehehe

Nek Cun said...

Maza... marilah melangkah bersama... hahaha...