Sunday, November 14, 2010

Sabarkah aku?...Hanya Dia yang tahu!...

Hati nekcun benar-benar tersentuh setiap kali menonton rancangan Khabar Haji di Astro Oasis. Terasa bagai hendak terbang ke sana ketika itu juga bersama mereka menjadi tetamu Allah SWT lagi di Masjidil Haram dan menziarah makam Rasullullah SAW di Masjid Nabawi.


Walaupun mengerjakan Ibadah Haji merupakan satu-satunya perkara yang semua orang tahu banyak dugaan yang perlu dilalui ketika melaksanakannya, terutamanya ketika ukuf di Arafah, melontar jamrah, bertawaf dan bersa'ai, tetapi kita tidak akan pernah serik untuk mengerjakannya walaupun berkali-kali kalau ada peluang yang mengizinkan. Malah segala dugaan yang kita lalui itu bagai menjadi satu nikmat yang tidak dapat kita ceritakan apabila kita berjaya mengharunginya sehingga kita selesai mengerjakan ibadah rukun Islam yang kelima itu dengan segala kesabaran dan kesempurnaan.
Sabar adalah satu sifat yang perlu ada dalam diri setiap muslimin dan muslimat, tidak kira ketika mengerjakan ibadah Haji atau pun di mana sahaja, selagi kita bernyawa. Ada ustaz memberitahu bahawa sifat sabar itu adalah wajib kerana Firman Allah yang mengatakan 'Sabar adalah separuh dari Iman'.
Apabila sabar adalah separuh dari iman, maka untuk menjadikan seseorang itu beriman dan bertakwa kepada Allah, ia wajiblah mempunyai sifat sabar dalam dirinya selain amalan-amalan lain yang wajib ia laksanakan.
Ingin nekcun berkongsi sedikit ilmu yang telah disampaikan oleh ustaz tentang sifat-sifat sabar ini. Secara asasnya kita wajib bersabar ketika melaksanakan perkara-perkara berikut:-
1) Sabar meninggalkan perkara-perkara yang haram dan berdosa. Memang susah untuk kita manusia meninggalkan perkara-perkara yang menjadi kegemaran kita tetapi kekadang meyalahi hukum syarak, maka di sinilah perasaan sabar itu wajib ada dalam diri kita untuk terus mendorong kita berusaha meninggalkan perkara-perkara yang haram dan berdosa. Jangan sekali-kali kita berputus asa untuk kembali ke jalan yang diredhai Allah seandainya kita telah tersasar. Kita perlu terus berusaha memperbaikki diri kita walaupun kita dicemoh, dicaci dan dipinggirkan oleh masyarakt yang kononya 'bertamadun' kerana kita menghindari perkara yang haram dan berdosa.
2) Sabar di dalam mengerjakan perkara-perkara ta'at atas perintah Allah. Tidak dapat dinafikan bahawa memang susah untuk kita melaksanakan perintah Allah tanpa sebarang dugaan dan halangan. Contoh yang paling mudah adalah menjaga solat 5 waktu. Berapa ramai di antara kita yang tidak dapat menjaga solatnya dengan baik dan sempurna kerana melebihkan kepentingan duniawi dari perintah Allah itu. Maka di sinilah sifat sabar itu benar-benar kita perlukan supaya kita tidak akan merasa susah di dalam mengerjakan apa juga perintah Allah. Ibadah Haji dan ibadah qurban adalah contoh beberapa ibadah yang akan menguji kesabaran kita sebagai umat muslimin dan muslimat.
3) Sabar atas ketibaan musibah-musibah dari Allah. Ini juga adalah salah satu ujian Allah yang ramai antara kita tidak dapat menerimanya dengan redha. Sesungguhnya Allah yang maha mengetahui segalanya, Dia yang menjadikan kita maka Dia yang mengetahui segala keupayaan dan kelemahan kita. Percayalah!... Allah hanya akan menguji kita dengan kedatangan musibah yang kita upaya menghadapinya sahaja. Allah itu maha pengasih lagi maha penyayang, maka kalau kita diuji dengan musibah, pasti ada hikmah atau nikmat di sebaliknya yang Allah hendak beri pada kita. Kalau tidak di dunia, kita pasti akan mendapatnya di akhirat. Oleh itu, wajiblah kita bersabar atas ketibaan musibah dari Allah kerana sekiranya kita bersabar, maka pastinya Allah tidak akan menganiaya hambanya yang bersabar.
Sempena Hari Raya EidilAdha atau Hari Raya Qurban tidak lama lagi, sukalah nekcun mengingatkan diri nekcun sendiri dan juga kekawan yang dikasehi agar kita meningkatkan kesabaran kita dan jadikanlah ialah sebagai pembantu kita di dalam mengharungi hidup yang sementara sahaja di dunia ini. Semoga berkat sabar dan takwa kita kepada perintah-perintah Allah SWT, kita akan beroleh kenikmatan dan kesejahteraan yang berkekalan di akhirat kelak. Wallahualam!...

2 comments:

chekdenoor said...

Salam,
Nekcun dah ada 3 buku.......waduh...chekdee jeles ni.....best nyer bila ada buku sendiri terjual di kedai buku kan...... nekcun...jom lah injek kan kata-kata motivasi kat chekdee ni...... nak gak ikut langkah nekcun.

Nekcun....jom kita jumpa-jumpa dan minum kopi kat kedai....... nak dengar kata-kata dari seorang penulis...bagaimana nekcun mendisiplinkan diri untuk menulis.

maza said...

salam nekcun.. huhuhu

maza juga jeles dan pernah mengalirkan air mata kerana terasa rindukan Mekah Al Mukaramah..

seolah2 rasa sayang dan memanggil2 aje mekah itu kepada maza.. huhuhu

skrg sedang berdikit2 menyimpan mahu menunaikan haji..